PÕHJA-EESTI TOIT

Põhja-Eesti Toit

Ootame teid aastaringselt avastama Põhja-Eesti toidupiirkonda. Põhja-Eesti toiduvõrgustik ulatub Viimsist mööda rannikut kuni Kunda taha Lääne-Virumaa piirini põigates vahepeal ka sisemaale Lahemaale, Kõrvemaale ja Pandiverre. Toidupiirkonna tunnuslause on „Paepealsed maitsed“.  Põhja-Eesti peamised toiduained on olnud kartul, oder, kala ja ka viin, mida hakati põletama 15. sajandi lõpus. Suvel valmistati toitu suveköökides ning Põhja-Eestile on eriomased veel mõisade triiphooned. Meie toiduettevõtjaid ühendab piirkonnamärgis, mida täna kannavad juba 85 ettevõtjat. 

Neljapäeval 8. veebruaril 
 
Habaja Viinavabriku Veinid
Messipakkumine: Habaja veinid, limonaad – saab degusteerida

 
 
Hipijäätis OÜ
Messipakkumine: täiskasvanute jäätis, degusteerimine, toote tutvustus kokkadele 

Reedel 9. veebruaril
Aru mõis
Messipakkumine: käsitöövein ja ürditeed, tasu eest degusteerimine

Niiduveere talu / Eduorg OÜ 
Messipakkumine: leib, muude talu toodete degusteerimine

Laupäeval 10. veebruaril 
Valgejõe Veinivilla
Messipakkumine: veinid, degusteerimine tasu eest

Ivika köök / CREPERIE&PISCO   
Messipakkumine: marineeritud kala
Karepa Ravimtaimeaia  õieteed
 

Põhja-Eesti toidupiirkond kutsub

 
25. mai Kaitsealade päeva matkad koos kohaliku toiduga Lahemaal ja Puhta Vee pargis
Igal aastal tähistatakse maikuus Euroopa kaitsealade päeva. Lahemaal, kui kogu endise NSVL-i kõige esimeses rahvuspargis ja Eesti suurimal kaitsealal, korraldatakse sel puhul erinevaid matku ja pakutakse Põhja-Eesti kohalikku toitu. Puhta vee pargis oodatakse liikumispuudega inimesi loodusesse ja kohalikku toitu nautima.
 
8. septembril 2024 kell 11-17
toimub Avataud triiphoonete ja aedade päev.  Pakume külastajatele kogemust õue laiendatud eluruumist, toidukasvatusest ja kohaliku toidu nautimisest. Iga aed, terrass ja kasvuhoone on unikaalne, peegeldades pererahva ja ettevõtte nägu ja tegemisi. Valikus on unikaalne kollektsioon mõisaarhitektuurist ja taluhäärberitest, romantilisest ja ehedast maaelust, kunstist ja aianduspraktikast. Kõike seda seob Põhja-Eesti kohalik toit, mida avatud paikades pakutakse, valmistatakse ja kasvatatakse. Paljud paigad pole külastajatele igapäevaselt avatud ja nende külastamiseks on just nüüd ainukordne võimalus.
 
12.- 20. oktoober 2024
tuleb Põhja-Eesti restoranide nädal paepealsete maitsetega. Pakume külastajatele maitseelamusi mõisarestoranides, kõrtsides, kodurestoranides ja öko-spa söögitoas.